post08

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Είναι λιπίδια τα οποία προσλαμβάνει ο οργανισμός μας κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας ή αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό ή κυκλοφορούν στο αίμα μας. Η αύξησή τους προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων.

Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων δύναται να προκληθούν από :

Έλλειψη σωματικής άσκησης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία,νεφρική ανεπάρκεια, υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κληρονομική προδιάθεση, αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, υπέρμετρη κατανάλωση κυρίως απλών υδατανθράκων

Η ταξινόμηση των υπερτριγλυκεριδαιμιών παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί :

Φυσιολογικά <150 mg/dL
Οριακά αυξημένα 150-199 mg/dL
Υψηλά 200-499 mg/dL
Πολύ υψηλά ≥500 mg/dL

Διαιτητικές Συστάσεις:

  • Στοχεύστε στην απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση ψαριού και κοτόπουλου και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα.
  • Προτιμήστε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί & δημητριακά, όσπρια σε μέτρια ποσότητα.
  • Προτιμήστε το ελαιόλαδο να μην το καταναλώνετε μαγειρεμένο αλλά ωμό.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά και προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά.
  • Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
  • Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας όπως επίσης και το δέρμα από το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα.
  • Αύξηση πρόσληψης ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (Σολωμός, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα, σαρδέλα, τσιπούρα, καρύδια, σόγια, λιναρόσπορος, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού, σουσάμι, καρύδια, καλαμπόκι, κάποιες μαργαρίνες).
  • Καταναλώστε > 30gr φυτικών ινών, ειδικά διαλυτών /ημέρα.

Αποφύγετε:

  • Τα ζωικά λίπη, το φρέσκο βούτυρο, τα εντόσθια και τα παχιά κρέατα.
  • Τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδα), τα γλυκά και τα παγωτά.
  • Τα αλκοολούχα ποτά.