Υπερτριγλυκεριδαιμία
Τι είναι τα τριγλυκερίδια;
Είναι λιπίδια τα οποία προσλαμβάνει ο οργανισμός μας κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας ή αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό ή κυκλοφορούν στο αίμα μας. Η αύξησή τους προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων.
Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων δύναται να προκληθούν από :
Έλλειψη σωματικής άσκησης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία,νεφρική ανεπάρκεια, υπερκατανάλωση αλκοολούχων ποτών, κληρονομική προδιάθεση, αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, υπέρμετρη κατανάλωση κυρίως απλών υδατανθράκων
Η ταξινόμηση των υπερτριγλυκεριδαιμιών παρουσιάζεται στον πίνακα που ακολουθεί :
Φυσιολογικά | <150 mg/dL |
Οριακά αυξημένα | 150-199 mg/dL |
Υψηλά | 200-499 mg/dL |
Πολύ υψηλά | ≥500 mg/dL |
Διαιτητικές Συστάσεις:
- Στοχεύστε στην απόκτηση και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.
- Δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση ψαριού και κοτόπουλου και περιορίστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα.
- Προτιμήστε τροφές που περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, ψωμί & δημητριακά, όσπρια σε μέτρια ποσότητα.
- Προτιμήστε το ελαιόλαδο να μην το καταναλώνετε μαγειρεμένο αλλά ωμό.
- Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
- Αποφύγετε τα τηγανιτά φαγητά και προτιμήστε τα βραστά και τα ψητά.
- Προτιμήστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
- Αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας όπως επίσης και το δέρμα από το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα.
- Αύξηση πρόσληψης ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων (Σολωμός, σκουμπρί, ρέγγα, πέστροφα, σαρδέλα, τσιπούρα, καρύδια, σόγια, λιναρόσπορος, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού, σουσάμι, καρύδια, καλαμπόκι, κάποιες μαργαρίνες).
- Καταναλώστε > 30gr φυτικών ινών, ειδικά διαλυτών /ημέρα.
Αποφύγετε:
- Τα ζωικά λίπη, το φρέσκο βούτυρο, τα εντόσθια και τα παχιά κρέατα.
- Τους απλούς υδατάνθρακες (ζάχαρη, μαρμελάδα), τα γλυκά και τα παγωτά.
- Τα αλκοολούχα ποτά.