βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού.

Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής, μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές και λιγότερο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως αδυναμία, ερεθισμένη γλώσσα, δυσκοιλιότητα και ορθοστατική υπόταση.

Άνθρωποι με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης Β12, αναπτύσσουν ανεπάρκεια / έλλειψη μέσα σε δύο με τρία χρόνια. Αυστηρά χορτοφάγοι (με κίνδυνο διαιτητικής ανεπάρκειας, αλλά με φυσιολογική απορροφητική ικανότητα) μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα για 20-30 χρόνια. Συμπληρώματα βιταμίνης Β12 όμως μπορεί να είναι απαραίτητα σε φυτοφάγους γιατί η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα και σε ορισμένες τροφές εμπλουτισμένες με τη βιταμίνη.

Η κατάχρηση αλκοόλ καθώς και ορισμένα φάρμακα δύναται να επηρεάσουν αρνητικά την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 .Επίσης η πρόσληψη μεγάλων δόσεων φολικού οξέος κατ’επανάληψη μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο αίμα. Η ημερήσια συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη υγιών ενηλίκων ανέρχεται σε 2μg/ημέρα.

Εξαιτίας του ρόλου της στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης, έχει προταθεί ότι η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει απόδειξη πως η Β12 έχει ανεξάρτητη προστατευτική επίδραση.