post16

Η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμβάλλει στην όραση στην σωστή ανάπτυξη οστών και δοντιών, στη διατήρηση της υγείας των επιθηλιακών ιστών, ρυθμίζει την αύξηση και τη διαφοροποίηση πολλών διαφορετικών κυττάρων και ιστών. Συμβάλλει επίσης και στην προφύλαξη κατά του καρκίνου! Μπορεί να ληφθεί είτε ως προβιταμίνη ( κυρίως β-καροτένια) από φυτικές πηγές, είτε με τη μορφή του εστέρα της με λιπαρό οξύ, απο ζωικές πηγές. Η βιταμίνη καταστρέφεται όταν βρεθεί σε φως ή εκτεθεί στον ατμοσφαιρικό αέρα ή σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος.

ΠΗΓΕΣ :

Βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια, στα αβγά των ψαριών και κυρίως στο ηπατέλαιο τους το γνωστό σε όλους μας μουρουνέλαιο, στο γάλα, στο βούτυρο, στο συκώτι, σε σκούρα πράσινα λαχανικά, στα κίτρινα φρούτα, στο καρότο, στις γλυκοπατάτες.

ΕΛΛΕΙΨΗ :

Η έλλειψη της βιταμίνης Α προκαλεί ξηροφθαλμία. Τα πρώιμα στάδια χαρακτηρίζονται απο ελλειματική προσαρμογή στο σκοτάδι.Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί αλλαγή στο δέρμα και στους βλεννογόνους, κάνοντας τα άτομα πιο επιρρεπή στις λοιμώξεις, ειδικά της αναπνευστικής οδού.