post15

Πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωση αυγού είτε αυτό είναι βραστό είτε τηγανιτό είτε είναι ψητό. Η δικαιολογία είναι πως πιστεύουν οτι το αυγό εχει καταρχάς πολλή χοληστερόλη και πολλές θερμίδες. Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη διότι το αυγό ναι μεν περιέχει χοληστερόλη, αλλά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση αυγού δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ακόμα και σε υπερχοληστεριναιμικούς, οι οποίοι όμως ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. Εξάλλου η διαιτητική χοληστερόλη δεν είναι η μόνη πηγή χοληστερόλης για τον οργανισμό, αλλά το ήπαρ είναι αυτό που συνθέτει την μεγαλύτερη ποσότητα χοληστερόλης για τον οργανισμό μας.

Αφού απενεχοποιήσαμε το αυγό σε αυτόν τον τομέα, πάμε να δούμε τί μας προσφέρει από θρεπτικά συστατικά. Το αυγό λοιπόν αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών Α, D, E, βιταμινών του συμπλέγματος Β, είναι πηγή σιδήρου, καλίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου, χολίνης, σεληνίου και φυσικά περιέχει χαμηλό ποσοστό λιπαρών.

Σύνθεση του αυγού

% Θρεπτικά συστατικά Ολόκληρου αυγού Ασπραδιού Κρόκου Κελύφους
Νερό 65,6 87,9 48,6 1,6
Πρωτεΐνες 12 10,6 16,6 3,3
Λίπη 10,5 ίχνη 32,6
Υδατάνθρακες 1 0,9 1,1
Τέφρα 10,9 0,6 1,1 95,1
Βάρος 58 33 19 6