Το αλάτι και η υγεία μας
Το αλάτι έχει τη δική του θέση στο ελληνικό τραπέζι, είτε για να συντηρήσει τα τρόφιμα ειδικά τις εποχές όπου τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είχαν τα ψυγεία, είτε για να νοστιμεύει τις τροφές.
Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η υπέρταση αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Τι είναι το μαγειρικό αλάτι;
Είναι μια χημική ένωση που αποτελείται κατά 40% από Νάτριο(Na) και κατά 60% από χλώριο(Cl).
Το νάτριο είναι το στοιχείο εκείνο που ενοχοποιείται για την υπέρταση. 1gr αλατιού ισοδυναμεί με 0,4gr νατρίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι η ημερήσια πρόσληψη αλατιού πρέπει να είναι μικρότερη από 5gr, που ισοδυναμεί με 1 κουταλάκι του γλυκού. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά <11 ετών πρέπει να προσλαμβάνουν μικρότερη ποσότητα.
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι πετυχαίνουν χαμηλή πρόσληψη αλατιού/νατρίου, επειδή δεν προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους. Υπάρχουν όμως πολλές τροφές που περιέχουν το λεγόμενο κρυμμένο αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα τυριά, οι ελιές, οι επεξεργασμένες τροφές, ακόμα και το νερό!
Πως μπορώ να γνωρίζω εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι / νάτριο;
Αρχικά θα πρέπει να ξέρετε να διαβάζετε τη διατροφική επισήμανση των συσκευασμένων προϊόντων.
- Εάν ένα τρόφιμο στα 100gr περιέχει περισσότερο από 0,6gr νατρίου, τότε είναι υψηλό σε αλάτι.
- Εάν ένα τρόφιμο στα 100gr περιέχει 0,12gr νατρίου ή λιγότερο, τότε είναι χαμηλό σε αλάτι.
- Ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει όχι περισσότερο από 0,005gr νατρίου ανά 100gr.
- Τα εμφιαλωμένα νερά που είναι κατάλληλα για δίαιτα πτωχή σε νάτριο, πρέπει να έχουν περιεκτικότητα σε νάτριο μικρότερη από 20mg/Lt νερού.
Συμβουλές για μείωση πρόσληψης νατρίου/αλατιού (για το γενικό πληθυσμό)
- Προσπαθήστε να καταναλώνετε φρέσκες ακατέργαστες τροφές
- Απομακρύνετε την αλατιέρα από το τραπέζι και μην προσθέτετε αλάτι πριν να δοκιμάσετε το φαγητό.
- Χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και αρωματικά βότανα για ενίσχυση γεύσης του φαγητού σας.
- Ξεπλένετε καλά τις κονσερβοποιημένες τροφές πριν τις καταναλώσετε, όπως επίσης τις ελιές και τη φέτα.
- Όταν βράζετε ζυμαρικά/ρύζι μην προσθέτετε αλάτι.
- Όταν ψωνίζετε, διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέξτε τρόφιμα χαμηλά σε νάτριο/αλάτι.
- Να ζητάτε στις ταβέρνες και στα εστιατόρια να μην προσθέτουν αλάτι στα φαγητά πριν το σερβίρισμα.