post12

Προβιοτικά

  • Ζωντανοί μικροοργανισμοί
  • ‘Φιλικά βακτήρια’

Τα προβιοτικά ορίζονται ως «τα ζωντανά μικροβιακά συστατικά τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας κυρίως τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου».

Συνδέονται με τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και περιλαμβάνουν μέλη του γένους Lactobacillus, Bifidobacteria.
Τα προβιοτικά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε οξείες παιδικές διάρροιες, σε διάρροιες που οφείλονται σε λήψη αντιβιοτικών, σε εντερική φλεγμονή, σε έκζεμα που οφείλεται σε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, σε γυναικολογικές λοιμώξεις, καθώς και σε χρόνια νοσήματα του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον τα προβιοτικά προάγουν την υγιή ανοσολογική απάντηση.

Πηγές

  • Γιαούρτι
  • Κεφίρ
  • Διάφορα άλλα ενισχυμένα προϊόντα
  • Πίκλες

Πρεβιοτικά

  • Μη αφομοιώσιμα συστατικά τροφίμων
  • Διεγείρουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών στο έντερο

Τα πρεβιοτικά ορίζονται ως τα μη εύπεπτα και μη βιώσιμα συστατικά των τροφίμων που κινούνται προς το παχύ έντερο και έχουν μία επιλεκτική ζύμωση. Επηρεάζουν θετικά τον οργανισμό, καθορίζοντας επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα ενός ή ορισμένων ειδών βακτηρίων του παχέος εντέρου, τα οποία είναι ανθεκτικά στο παχύ έντερο και έχουν επομένως την τάση να βελτιώνουν την υγεία του οργανισμού.

Πηγές

  • Βρώμη
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Κόκκινο κρασί
  • Μέλι
  • Μη ραφιναρισμένα δημητριακά