Τι είναι τα τριγλυκερίδια; Είναι λιπίδια τα οποία προσλαμβάνει ο οργανισμός μας κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας ή αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό ή κυκλοφορούν στο αίμα μας. Η αύξησή τους προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων δύναται να προκληθούν από : Έλλειψη σωματικής άσκησης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία,νεφρική […]

Περισσότερα →

Το αλάτι έχει τη δική του θέση στο ελληνικό τραπέζι, είτε για να συντηρήσει τα τρόφιμα ειδικά τις εποχές όπου τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είχαν τα ψυγεία, είτε για να νοστιμεύει τις τροφές. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η υπέρταση αποτελεί πολύ […]

Περισσότερα →

Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό, όταν περιέχει συστατικά ή υλικά, τα οποία εκτός από τη θρεπτική αξία που παρέχουν, επηρεάζουν θετικά μία ή περισσότερες σωματικές λειτουργίες πέραν από την κάλυψη διατροφικών αναγκών, με τέτοιο τρόπο ώστε είτε να βελτιώνεται η γενική κατάσταση της υγείας, είτε/ και να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών. Κατηγορίες λειτουργικών […]

Περισσότερα →

Ιδιαιτερότητες της εφηβικής ηλικίας Κατά την εφηβική ηλικία ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ αυξημένος (διαφορετικός στα δύο φύλα) και ο οργανισμός καλείται να καλύψει τις ανάγκες του μυϊκού ιστού, του όγκου του αίματος που αυξάνεται, των οστών και της εμμήνου ρήσεως στα κορίτσια. Περίπου το ήμισυ της μέγιστης οστικής μάζας ενός ενήλικα επιτυγχάνεται κατά την […]

Περισσότερα →

Η δίαιτα με χαμηλό φυτικό υπόλειμμα αποσκοπεί αφενός στην ελάττωση του ποσού των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών μέσω της διατροφής και αφετέρου στην μείωση της συχνότητας και του όγκου των κενώσεων. Προκειμένου να περιορίσετε την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε φυτικές ίνες, ακολουθείστε τις εξής πρακτικές οδηγίες: Μην καταναλώνετε ωμά φρούτα και λαχανικά. Προτιμάτε μόνο καρότα […]

Περισσότερα →

Η υγεία των παιδιών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων των μελών μιας κοινωνίας και κυρίως των γονέων, συνδέεται με δύο βασικούς παράγοντες που την καθορίζουν, τη σωστή διατροφή και την σωματική δραστηριότητα. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την ανάλογη φυσική δραστηριότητα έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ευρύτερη σωματική υγεία και ευεξία του παιδιού, όσο […]

Περισσότερα →

Η δυσπεψία είναι το αίσθημα δυσφορίας ή πόνου στην ανώτερη κοιλιακή περιοχή, που μπορεί να είναι λειτουργική ή σύμπτωμα κάποιων παθολογικών καταστάσεων όπως η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, οι αγχώδεις διαταραχές κτλ. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού, όπως επίσης και η υπέρμετρη πρόσληψη λιπαρών, καφεΐνης, μπαχαρικών ή αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει την τα συμπτώματα […]

Περισσότερα →

Ο διαβήτης τύπου Ι αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα κατά το οποίο η καταστροφή των β-κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος, έχει ως αποτέλεσμα την μη έκκριση ινσουλίνης από αυτά. Γλυκαιμικός δείκτης Πολύ συχνά ακούμε τον όρο Γλυκαιμικός Δείκτης τι είναι όμως αυτός ο δείκτης; Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι η αύξηση που επιφέρει στην τιμή […]

Περισσότερα →

Τι είναι τα αντιπηκτικά; Είναι φάρμακα με τα οποία μειώνεται η πηκτική ικανότητα του αίματος με σκοπό την ελάττωση της πιθανότητας δημιουργίας θρόμβου. Αυτό επιτυγχάνεται με την χορήγηση αντιαιμοπεταλιακών, κουμαρινικών ή τύπου ηπαρίνης αντιπηκτικά. Επίδραση της διατροφής στην αγωγή Τα κουμαρινικά φάρμακα (Βαρφαρίνη και Ακενοκουμαρόλη ), δρουν ως ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ. Έτσι λοιπόν, μη […]

Περισσότερα →