Υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία σχετικά με τα τεστ δυσανεξίας και την σχέση που έχουν με τη μείωση βάρους. Η πραγματικότητα είναι πως : ⚠️Τα τεστ δυσανεξίας ΔΕΝ έχουν καμία διαγνωστική αξία και ΚΑΜΙΑ επιστημονική τεκμηρίωση πως η χρησιμοποίησή τους είναι εργαλείο για την απώλεια βάρους ή για το σχεδιασμό διαιτολογίου! ⚠️Η ύπαρξη δυσανεξίας (πχ στη λακτόζη) […]

Περισσότερα →

Η βιταμίνη D ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και είναι η γνωστή σε όλους βιταμίνη του ήλιου! Απαντάται περιορισμένα στη φύση (λιπαρά ψάρια ωκεανών, κρόκος αυγού, συκώτι, μανιτάρια) και γι αυτό το λόγο τα επίπεδά της εξαρτώνται κυρίως από την έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Δράσεις Είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό του ασβεστίου και του […]

Περισσότερα →

Τα λαχανικά επιβάλλεται να αποτελούν αναπόσπαστη ομάδα τροφίμων στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Εντάξτε 3 μερίδες λαχανικών τουλάχιστον στη δίαιτά σας επιλέγοντας από τα εκάστοτε λαχανικά που είναι της εποχής. Παρακάτω παρατίθεται ένας πίνακας εποχικότητας των λαχανικών που μπορεί να σας φανεί χρήσιμος!

Περισσότερα →

Όπως όλοι γνωρίζουμε καλό είναι να καταναλώνουμε τα φρούτα ανάλογα την εποχή τους γιατί έτσι μας προσφέρουν τα βέλτιστα επίπεδα βιταμινών και είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Παρακάτω παρατίθεται ένας εύχρηστος πίνακας με τα φρούτα και τους μήνες που μπορούμε να τα βρούμε φρέσκα!

Περισσότερα →

Εισαγωγή στερεών & ημι-στερεών τροφών μετά τον 4ο-6ο μήνα της ζωής γιατί: Το αντανακλαστικό ώθησης της γλώσσας υπάρχει μέχρι τους 4-5 μήνες Το γαστροοισοφαγικό αντανακλαστικό υπάρχει μέχρι τους 4-6 μήνες αυξημένος κίνδυνος εισρόφησης Ο έλεγχος του κεφαλιού επιτυγχάνεται μετά τον 4ο μήνα Η ικανότητα παραγωγής παγκρεατικής αμυλάσης & γαστρικής πεψίνης δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι […]

Περισσότερα →

Γενικές διατροφικές οδηγίες Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά) Κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος, ψαριών, πουλερικών και οσπρίων, που αποτελούν σημαντικές πηγές πρωτεϊνών, ψευδαργύρου, μαγνησίου και σιδήρου Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα γαλακτοκομικά, τα κίτρινα τυριά καθώς και τα μικρά ψάρια που καταναλώνονται με το κόκκαλο, τα […]

Περισσότερα →

Χημικό πρόσθετο είναι κάθε ουσία που προστίθεται στις τροφές για να βελτιώσει την οργανοληπτική τους ποιότητα ή για να παρατείνει τον χρόνο ζωής τους. Βαθμός Επικινδυνότητας Κωδικός Ακίνδυνα Ε100, Ε101, Ε132, Ε140, Ε160, Ε161, Ε163, Ε170, Ε174, Ε175, Ε200-203, Ε236-238, Ε260-263, Ε270, Ε280-282, Ε300-309, Ε322, Ε325-327, Ε331-337, Ε400-404, Ε406,408, Ε410, Ε144, Ε413, Ε414, Ε420-422, Ε471-475 […]

Περισσότερα →

Η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, απαραίτητη για την παραγωγή των ερυθρών και των λευκών κυττάρων του αίματος, καθώς και για τη φυσιολογική ανάπτυξη και συντήρηση του νευρικού ιστού. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 οδηγεί στην εμφάνιση μακροκυτταρικής, μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές και λιγότερο συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως αδυναμία, ερεθισμένη γλώσσα, δυσκοιλιότητα […]

Περισσότερα →

Κάποια, ευτυχώς μειονότητα των γυναικών, αποφεύγει να θηλάσει το μωρό της είτε πιστεύοντας πως θα χαλάσει το στήθος της, είτε επειδή βαριέται και προτιμά την εύκολη λύση του τυποποιημένου γάλακτος, είτε θεωρεί ή ακόμα χειρότερα της λένε(;) ότι δεν έχει γάλα ή ότι αυτό δεν επαρκεί . Αυτής της κατηγορίας οι μητέρες δεν γνωρίζουν όμως […]

Περισσότερα →