Λειτουργικά τρόφιμα
Ένα τρόφιμο χαρακτηρίζεται ως λειτουργικό, όταν περιέχει συστατικά ή υλικά, τα οποία εκτός από τη θρεπτική αξία που παρέχουν, επηρεάζουν θετικά μία ή περισσότερες σωματικές λειτουργίες πέραν από την κάλυψη διατροφικών αναγκών, με τέτοιο τρόπο ώστε είτε να βελτιώνεται η γενική κατάσταση της υγείας, είτε/ και να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιων ασθενειών.
Κατηγορίες λειτουργικών τροφίμων: α) Διαιτητικές ίνες, β) Βιταμίνες & μέταλλα, γ) Φυτοχημικές ουσίες (φυτοστερόλες, καροτενοειδή, φλαβονοειδή, κλπ.), δ) Μονο- και ολιγοσακχαρίτες, ε) ω-3 λιπαρά οξέα, στ) Προβιοτικά και πρεβιοτικά
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φυτικές στερόλες και στανόλες, όπου η κατανάλωσή των σε ποσότητα 2gr/ ημέρα μπορεί να κατεβάσει την τιμή της LDL χοληστερόλης κατά 5-15%. Πηγές αποτελούν τα φρούτα, λαχανικά, οι σπόροι, τα όσπρια, η σόγια, καθώς και κάποια εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, οι χυμοί, τα δημητριακά.
Ένας μεγάλος αριθμός γαλακτοκομικών προϊόντων ανήκουν στην κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων,με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά προϊόντα, αλλά και αυτά που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.