Σακχαρίνη
- 200 – 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
- Γενικά θεωρείται ασφαλής σε μικρές ποσότητες
Ασπαρτάμη
- 60 – 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
- Αποδίδει 4Kcal/gr
- Ακατάλληλη για μαγείρεμα
- Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων
- Ακατάλληλη για ασθενείς με φαινυλκετονουρία
Ακεσουλφάμη Κ
- 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
- Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων
Σουκραλόζη
- 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
- Παράγεται από τη ζάχαρη με ειδική επεξεργασία
- Είναι διαλυτή στο νερό και σταθερή
Στέβια
- Προέρχεται από το ηλιοτρόπιο
- Δεν αποδίδει καμία θερμίδα
Πολυόλες ( σακχαρο – αλκοόλες)
- Σορβιτόλη ( μήλο, αχλάδι)
- Μαννιτόλη
- Ξυλιτόλη
- Μαλτιτόλη
- Λιγότερο γλυκιά από τη σουκρόζη
- Αποδίδουν 2 – 3 Kcal/gr
- Δρουν ως διογκωτικοί, πηκτικοί, γαλακτωματοποιητικοί παράγοντες
- Βρίσκονται στα light προϊόντα, στις τσίχλες κ.α
- Σε υπερβολικές δόσεις έχουν υπακτική δράση και προκαλούν διάρροια
Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη
Γλυκαντικά |
Ασπαρτάμη |
50mg/ Kg ΣΒ |
Ακεσουλφάμη Κ |
15mg/ Kg ΣΒ |
Σουκραλόζη |
5mg/ Kg ΣΒ |
Σακχαρίνη |
5mg/ Kg ΣΒ |