Σακχαρίνη

  • 200 – 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
  • Γενικά θεωρείται ασφαλής σε μικρές ποσότητες

Ασπαρτάμη

  • 60 – 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
  • Αποδίδει 4Kcal/gr
  • Ακατάλληλη για μαγείρεμα
  • Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων
  • Ακατάλληλη για ασθενείς με φαινυλκετονουρία

Ακεσουλφάμη Κ

  • 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
  • Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων

Σουκραλόζη

  • 600 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη
  • Παράγεται από τη ζάχαρη με ειδική επεξεργασία
  • Είναι διαλυτή στο νερό και σταθερή

Στέβια

  • Προέρχεται από το ηλιοτρόπιο
  • Δεν αποδίδει καμία θερμίδα

Πολυόλες ( σακχαρο – αλκοόλες)

  • Σορβιτόλη ( μήλο, αχλάδι)
  • Μαννιτόλη
  • Ξυλιτόλη
  • Μαλτιτόλη
  • Λιγότερο γλυκιά από τη σουκρόζη
  • Αποδίδουν 2 – 3 Kcal/gr
  • Δρουν ως διογκωτικοί, πηκτικοί, γαλακτωματοποιητικοί παράγοντες
  • Βρίσκονται στα light προϊόντα, στις τσίχλες κ.α
  • Σε υπερβολικές δόσεις έχουν υπακτική δράση και προκαλούν διάρροια

Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη

Γλυκαντικά
Ασπαρτάμη 50mg/ Kg ΣΒ
Ακεσουλφάμη Κ 15mg/ Kg ΣΒ
Σουκραλόζη 5mg/ Kg ΣΒ
Σακχαρίνη 5mg/ Kg ΣΒ