Φροντίζοντας την καρδιά μου
H σωστή διατροφή θωρακίζει την υγεία της καρδιάς
Η καρδιά, είναι το κεντρικό όργανο της κυκλοφορίας. Είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, που δέχεται το αίμα πού προέρχεται από τις φλέβες και το ωθεί προς τις αρτηρίες. H σωστή διατροφή προφυλάσσει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών από την αρτηριοσκλήρυνση, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ομαλά, χωρίς να συναντά ανεπιθύμητα εμπόδια στο πέρασμά του (αθηρωματικές πλάκες). Οι αθηρωματικές πλάκες «φράζουν» και σκληραίνουν τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν και να περιορίζουν τη ροή αίματος.
Παράγοντες κινδύνου
Οι πρωτεύοντες παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι η υπερχοληστερολαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κληρονομικότητα, το φύλο, το κάπνισμα και η ηλικία. Στους δευτερεύοντες παράγοντες ανήκει η παχυσαρκία, η διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
Διατροφικές συμβουλές
- Αύξηση κατανάλωσης ω-3 και ω – 6 λιπαρών οξέων που περιέχονται στα ψάρια, στα θαλασσινά, στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στους ξηρούς καρπούς
- Χαμηλή κατανάλωση νατρίου
- Μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερόλης
- Μείωση σωματικού βάρους
- Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
- Αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών
- Αύξηση φυσικής δραστηριότητας
- Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ