Εγκυμοσύνη & αύξηση βάρους
Κάθε γυναίκα σε μία περίοδο της ζωής της, όπως είναι η εγκυμοσύνη, αγχώνεται με τη διατροφή της και το βάρος της το οποίο και αυξάνει μήνα με το μήνα. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες ξεκινούν με φυσιολογικό βάρος την εγκυμοσύνη τους, γυναίκες οι οποίες ξεκινούν με μεγαλύτερο του φυσιολογικού βάρους και τέλος γυναίκες με μικρότερο του φυσιολογικού. Οι γυναίκες οι οποίες ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ελαττώνουν κατά το ελάχιστο τους κινδύνους που οφείλονται στο αυξημένο ή μειωμένο βάρος της εγκύου. Από την άλλη, οι παχύσαρκες γυναίκες παρουσιάζουν μεγάλες διαταραχές κατά την εγκυμοσύνη και επιπλέον επιβαρύνονται και οι πιθανές προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και φυσικά ο βαθμός της παχυσαρκίας ο οποίος πιθανά να αυξηθεί. Αντιθέτως οι γυναίκες οι οποίες ανήκουν στην τρίτη κατηγορία διατρέχουν τον κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή νεογνά, γεγονός το οποίο δύναται να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία του μωρού. Συμπεραίνουμε λοιπόν εύκολα πως το φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη καθησυχάζει τόσο τον ιατρό και το διαιτολόγο όσο και την έγκυο!
Ας δούμε λίγο τώρα πώς θα πρέπει να κατανέμεται γενικά το βάρος κατά τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης. Έτσι κατά τον πρώτο μήνα μια φυσιολογική αύξηση κυμαίνεται μεταξύ 0.5 – 1 Kg , τον δεύτερο 0.5 – 1 Kg , από τον τρίτο έως τον πέμπτο μήνα 1Kg / μήνα, τον έκτο 2.5 – 3Kg, από τον έβδομο έως τον ένατο μήνα 2 – 2.5Kg / μήνα.
Εάν μια γυναίκα για παράδειγμα, είχε πάρει 13Kg κατά την εγκυμοσύνη, με τον τοκετό θα χάσει περί τα 6,1Kg, εάν γεννήσει ένα έμβρυο φυσιολογικού βάρους ( 3.300 gr), οπότε θα της μείνουν να χάσει ακόμα μόνο 6.900gr!
Πρωτεϊνικές απαιτήσεις κατά την εγκυμοσύνη :
Οι πρωτεΐνες έχουν μεγάλη σημασία για τον οργανισμό της εγκύου διότι χρησιμοποιούνται για την δημιουργία νέων ιστών όχι μόνο στον οργανισμό της ίδιας αλλά και στου εμβρύου. Οι πρωτεΐνες πρέπει να είναι ως επί τον πλείστον υψηλής βιολογικής αξίας (γάλα, κρέας, αυγά, τυρί, γιαούρτι, ψάρι )
Απαιτήσεις σε υδατάνθρακες :
Οι υδατάνθρακες είναι βασική πηγή ενέργειας και ταξινομούνται σε πολυσακχαρίτες ( άμυλο, φυτικές ίνες, γλυκογόνο), μονοσακχαρίτες ( γλυκόζη ), δισακχαρίτες ( σουκρόζη , λακτόζη, μαλτόζη ) και τέλος απλά σάκχαρα ( φρουκτόζη, γαλακτόζη ). Ασκούν πρωτεΐνο – προστατευτική δράση και είναι άμεση πηγή ενέργειας κατά την άσκηση και κύρια για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Συνεπώς καθίστανται απολύτως απαραίτητοι κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα οι φυτικές ίνες επειδή συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και των αιμορροίδων που αποτελούν δυσάρεστες επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Συνιστώνται λοιπόν υδατανθρακούχες τροφές όπως μαύρο ρύζι, πλήρες ψωμί και ζυμαρικά, πιτυρούχα προιόντα, φρούτα και λαχανικά, βρώμη, κριθάρι, μέλι, όσπρια.
Απαιτήσεις σε λίπη :
Τα λίπη αποτελούν την πιο συγκεντρωμένη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι διαλύτες των λιποδιαλυτών βιταμινών A,D,E,K αποδίδουν 9Kcal /gr και χωρίζονται σε κορεσμένα (τρόφιμα ζωικής προέλευσης ), ακόρεστα ( φυτικής προέλευσης ) τα οποία χωρίζονται σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ( ω-3 και ω-6 ). Τα λίπη είναι απαραίτητα για τον οργανισμό της εγκύου όσο είναι και για τον οργανισμό ενός ‘φυσιολογικού ατόμου’ και πρέπει να καλύπτουν το 25 – 30% των συνολικών θερμίδων.
Επιπλέον η διατροφή της εγκύου πρέπει να καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες της σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται τόσο στην επαρκή πρόσληψη σιδήρου όσο και ασβεστίου.
Γενικά η έγκυος πρέπει να γνωρίζει πως η ποικιλία είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της υγιεινής διατροφής. Επίσης πρέπει να καταναλώνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά , πρέπει να αποφεύγει τα τηγανιτά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως επίσης και τα έτοιμα σακχαρώδη πχ.σοκολάτες , κέικ, καραμέλες κτλ. Και φυσικά να αποφεύγονται αν όχι να καταργούνται, τα οινοπνευματώδη ποτά.