post10

Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, η οποία είναι σάκχαρο του γάλακτος. Η έλλειψη του ενζύμου λακτάση που κανονικά παράγεται στο λεπτό έντερο , είναι υπεύθυνη για την μη πέψη της λακτόζης και των συνοδών συμπτωμάτων της.

Συμπτώματα

  • Κοιλιακοί πόνοι
  • Μετεωρισμός
  • Διάρροια
  • Δυσπεψία
  • Έκλυση αερίων
  • Δυσφορία

Η έκταση των συμπτωμάτων και η σοβαρότητα διαφέρουν από άτομο σε άτομο γι’αυτό και η διατροφικές συστάσεις είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατάσταση του ατόμου.Υπάρχουν άτομα που μπορούν να ανεχθούν μια μικρή ποσότητα λακτόζης και άλλα που δεν ανέχονται καθόλου την πρόσληψή της.

Γενικές διαιτητικές συστάσεις

Έλεγχος πρόσληψης λακτόζης ή αποκλεισμός
Είναι χρήσιμο να μπορεί ένα άτομο να διαβάζει σωστά τις ετικέτες των τροφίμων έτσι ώστε να γνωρίζει εάν αυτό περιέχει ή όχι λακτόζη. Οι παρακάτω όροι όταν αναγράφονται ως συστατικά των τροφίμων πρέπει να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο τρόφιμο περιέχει λακτόζη και αυτοί είναι η καζεΐνη, ο ορός γάλακτος, η λακταλβουμίνη, η σκόνη γάλακτος. Επιπλέον ορισμένα φάρμακα ή διατροφικά συμπληρώματα περιέχουν λακτόζη γι’αυτό καλό θα ήταν να διαβάζουμε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών του φαρμάκου ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να ενημερώνουμε τον ιατρό ή το φαρμακοποιό μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλήρες γάλα είναι καλύτερα ανεκτό από το αποβουτυρωμένο και πως το γιαούρτι ( με προβιοτικά) είναι καλύτερα ανεκτό από το γάλα. Επίσης η κατανάλωση ώριμου τυριού είναι τις περισσότερες φορές ανεκτή από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη αλλά αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο ανάλογα με το βαθμό της δυσανεξίας.

Μια γενική οδηγία είναι η αποφυγή του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των προϊόντων τους και η σωστή ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας των συσκευασμένων τροφίμων καθώς ποσότητα λακτόζης μπορεί να ανευρίσκεται σε προϊόντα όπως το ψωμί, τα μπισκότα, τα γλυκά, τα κουλουράκια, τα επεξεργασμένα δημητριακά, η σαντιγί, η μαργαρίνη, τα κέικ κ.α

Τέλος η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να οφείλεται σε δευτερογενή έλλειψη λακτάσης λόγω κάποιας άλλης παθολογικής κατάστασης όπως είναι η κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη), η νόσος Crohn, η γαστρεντερίτιδα.