post03

Η υγεία των παιδιών αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων των μελών μιας κοινωνίας και κυρίως των γονέων, συνδέεται με δύο βασικούς παράγοντες που την καθορίζουν, τη σωστή διατροφή και την σωματική δραστηριότητα. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την ανάλογη φυσική δραστηριότητα έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την ευρύτερη σωματική υγεία και ευεξία του παιδιού, όσο και για τη σωστή πνευματική λειτουργία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου αλλά και το νευρικό σύστημα εξελίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας κάνοντάς την μία ιδιαίτερα καθοριστική περίοδο για την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Σίδηρος

Η εγκεφαλική λειτουργία είναι ευαίσθητη στην ανεπάρκεια σιδήρου, ακόμη και μετά την ανάπτυξη του εγκεφάλου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τη μαθησιακή απόδοση των παιδιών. Μεγαλύτερος κίνδυνος για έλλειψη σιδήρου εμφανίζεται σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης και αυξημένων διατροφικών αναγκών, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής και την εφηβεία.

Βιταμίνες Συμπλέγματος β

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Βασικές πηγές τους είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συκώτι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το σπανάκι και τα δημητριακά πρωινού.

Υδατάνθρακες

Αποτελούν την κυριότερη «καύσιμη ύλη» για τα εγκεφαλικά κύτταρα, βελτιώνοντας, έτσι, τη γνωσιακή απόδοση του παιδιού και επιτρέποντας του σε συνδυασμό με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β να έχει διαύγεια προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες πνευματικές απαιτήσεις της καθημερινότητάς του.

Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα

Τα παιδιά αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα όσον αφορά στην εμφάνιση ασθενειών, συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό η διατροφή τους να περιλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά εκείνα που ενισχύουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού όπως :

  • Βιταμίνη C εντοπίζεται σε φρέσκα φρούτα ιδίως στα πορτοκάλια και στα λαχανικά. Καταστρέφεται με το μαγείρεμα
  • Σίδηρος η απορροφήσιμη μορφή του εντοπίζεται στα κρέατα και η απορρόφησή του ενισχύεται από τη Βιταμίνη C

Η σημασία του πρωινού

Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τα παιδιά δεν καταναλώνουν πρωινό ή το πρωινό που καταναλώνουν είναι ελλιπές.

Πρωινό και σωματικό βάρος: η παράληψη του πρωινού φαίνεται πως αποτελεί μια συμπεριφορά που παρατηρείται συχνά μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι το πρωινό συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρος τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Πρωινό και πνευματική λειτουργία: μαθητές που καταναλώνουν πρωινό φαίνεται ότι εμφανίζουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις, μικρότερο αριθμό απουσιών αφού η κατάσταση της υγείας τους είναι καλύτερη και καλύτερη ψυχοκοινωνική λειτουργία στο σχολείο.

Συστάσεις

Η διατροφή των παιδιών θα πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων στις κατάλληλες ποσότητες, τα οποία πρέπει να κατανέμονται σε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

  • Μια μερίδα λαχανικά σε κάθε γεύμα
  • 3 – 4 φρούτα την ημέρα
  • 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
  • 1 – 2 φορές την εβδομάδα όσπρια
  • 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 3-4 αυγά,1φορά κρέας και 1 φορά κοτόπουλο
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους
  • Ξηρούς καρπούς με μέτρο ως snack