Χημικά Πρόσθετα
Χημικό πρόσθετο είναι κάθε ουσία που προστίθεται στις τροφές για να βελτιώσει την οργανοληπτική τους ποιότητα ή για να παρατείνει τον χρόνο ζωής τους.
Βαθμός Επικινδυνότητας | Κωδικός |
---|---|
Ακίνδυνα | Ε100, Ε101, Ε132, Ε140, Ε160, Ε161, Ε163, Ε170, Ε174, Ε175, Ε200-203, Ε236-238, Ε260-263, Ε270, Ε280-282, Ε300-309, Ε322, Ε325-327, Ε331-337, Ε400-404, Ε406,408, Ε410, Ε144, Ε413, Ε414, Ε420-422, Ε471-475 |
Επικίνδυνα | Ε102, Ε110, Ε120, Ε124, Ε127 |
Πολύ επικίνδυνα | Ε103, Ε105, Ε111, Ε121, Ε124-126, Ε130, Ε151, Ε181 |
΄Υποπτα | Ε104, Ε122, Ε141, Ε150, Ε151, Ε153, Ε171, Ε173, Ε180, Ε240, Ε241, Ε477 |
Καταστροφή Β12 | Ε220 |
Καρκινογόνα | Ε131, Ε142, Ε210-215, Ε217, Ε239, Ε330 |
Ερμηνεία
Γενικά τα Ε100 είναι χρωστικές, τα Ε200 είναι συντηρητικά, τα Ε300 αντιοξειδωτικά, και τα Ε400 περιλαμβάνουν τους γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, και πηκτωματογόνα. Τα Ε420-421 χρησιμοποιούνται και ως γλυκαντικά, τα Ε512-585 είναι ανόργανα άλατα με διάφορες χρήσεις, τα Ε620-635 είναι ενισχυτικά γεύσης και αρώματος και τέλος τα Ε950-967 είναι γλυκαντικά των τροφίμων.